Koude voeten, we hebben er allemaal wel eens last van. Heel gewoon, zeker wanneer het buiten koud en nat is en je geen goed schoeisel aan hebt. Maar wanneer je regelmatig koude voeten hebt zonder aanwijsbare reden dan is er wellicht meer aan de hand.

Hoe ontstaan koude voeten?

Bij een dalende lichaamstemperatuur trekken de bloedvaten in je huid samen en stroomt er minder bloed naar de oppervlakte van je lichaam (je huid). Op die manier gaat er minder warmte verloren. Deze slechte doorbloeding kan dus kou als oorzaak hebben, maar welke aandoeningen kunnen koude voeten veroorzaken?

Koude voeten? Draag geitenwollen sokken!

Oorzaken van koude voeten

Zoals gezegd heeft iedereen wel een last van koude voeten en dat is niets ernstigs. In de sneeuw met slecht schoeisel zal iedereen last krijgen van koude voeten. Maar wanneer er geen aanwijsbare redenen zijn dan is er iets meer aan de hand.

Geitenwollen sokken

Een goede oplossing is het dragen van warme wollen sokken. Deze dikke, warme en grijs-gemêleerde geiten wollen sokken zijn handgebreid van een hoge kwaliteit echte sokkenwol. De sokken zitten lekker comfortabel. Ze houden je voeten heerlijk warm tijdens de koude wintermaanden. Je kunt geitenwollen sokken online kopen.

Geitenwollen sokken hebben als typische kenmerken dik, warm en grijs-gemêleerd. De geitenwollen sokken zijn handgebreid van een hoge kwaliteit echte sokkenwol. De sokken zitten erg comfortabel. Ze houden je voeten heerlijk warm tijdens de koude wintermaanden.

Door de “ouderwetse” manier van breien ontbreken hinderlijke naden en wordt irritatie voorkomen. Zo loop je fijn op geitenwollen sokken thuis, ook worden ze vaak gedragen in klompen of laarzen en zijn ideaal in schaatsen.

Hormonen

Als je voeten en tenen vaak heel erg koud aanvoelen dan kan dit liggen aan je interne hormoonhuishouding. Je hormonen spelen namelijk een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie en zenuwwerking. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor veranderingen in de hormoonspiegels waaronder de puberteit, menstruatie, ovulatie, de pil en een zwangerschap.

Wintervoeten

Wintervoeten is niet helemaal hetzelfde als het hebben van koude voeten. Bij echte wintervoeten is er sprake van, vaak pijnlijke, rode bultjes aan de voeten die ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen. Ook is er veelal sprake van jeuk. In het voorjaar verbetert het zich weer, echter het vervelende is dat in het najaar de klachten zich weer herhalen!

Koude voeten in de zomer

Hoewel koude voeten meestal geassocieerd worden met koude winterdagen, kunnen ze ook een vervelend probleem zijn in de zomer. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit ongemak te verlichten. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie en vochtregulatie in je schoenen. Kies voor ademende materialen zoals katoen of linnen om zweten te verminderen en vocht af te voeren. Daarnaast kan het dragen van dunne sokken helpen om je voeten droog en comfortabel te houden zonder overmatige warmte vast te houden.

Schoenen

Een andere truc is het vermijden van strakke schoenen, omdat deze de bloedsomloop kunnen belemmeren en koude voeten kunnen veroorzaken. Probeer je voeten ook regelmatig te bewegen om de bloedcirculatie te stimuleren en te voorkomen dat ze te lang in één positie blijven.

Bloedsomloop

Tot slot kan een warm voetenbad voor het slapengaan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en je voeten op te warmen, zodat je comfortabel kunt rusten zonder last te hebben van koude voeten tijdens de zomernachten.

Zwangerschap

Gedurende een zwangerschap verandert er een veel in het lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie en fysieke inspanning. Naast de hormonen verandert de bloedsamenstelling en ontstaat er door groeide buik een extra druk op de organen, zenuwen en bloedvaten. Wat kan resulteren in een verslechtering van de doorbloeding van de voeten.

Tips tegen koude voeten

Gelukkig zijn er genoeg tips tegen koude voeten. Ze ontstaan dus door een slechte doorbloeding en dat kan vele oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot mineralen, van roken tot overgewicht, van bloedarmoede tot schildklier en van beknelling tot beschadiging. Er is dan ook niet één oplossing voor koude voeten.